Maarten Kerkvliet

Maarten Kerkvliet


Stage bij Fanzonely: 2005
Resultaat: afgestudeerd en Nationaal Kampioen BRL Light
Na Fanzonely: Van Merksteijn Motorsport by Equipe Verschuur (LMS)

 

Tijdens mijn studietijd op de HTS-Autotechniek werd ik steeds nieuwsgieriger naar de wereld die autosport heet. Ik had toen nog geen idee wat deze branche precies inhield, maar het leek mij een interessante wereld waarin (denk)snelheid en technologische hoogstandjes meer regel dan uitzondering zijn. Ook had ik het gevoel dat het iets meer zou zijn dan wat je altijd op tv ziet; mooi gepoetste blinkende auto’s met daar omheen strak gekleedde mensen die hun taken met uiterste precisie en zekerheid uitvoeren. Die wereld wilde ik wel eens ontdekken.


 

Tijdens mijn eerste stage ging ik bij Spyker Squadron aan het werk. Daar heb ik veel geleerd en deze eerste ervaring met de autosport was voor mij niet genoeg. Via via kwam ik met Ruud Hartvelt van Fanzonely in contact. Hij was op zoek naar enthousiaste HTS studenten die de uitdaging aan wilden gaan om een BRL-Light auto te runnen en daarbij een onderzoek op technisch vlak te doen. Mijn afstudeermaat Wilco Beijer en ik zijn met Ruud gaan praten over een afstudeeropdracht.

Nog geen week later stonden we in een garage met een heuse BRL-Light voor onze neus. Onze BRL-Light wel te verstaan! Deze auto was vanaf nu ons afstudeerobject en we gingen meedoen aan het BRL kampioenschap als Jong-Talent Team. Francesco Pastorelli was onze rijder en als begeleider hadden we André van der Burg. Geen onbekende namen in de autosport. Samen gingen we aan de slag met de auto. Tijdens ons afstuderen hebben de complete voorwielophanging onderzocht en zowel mechanisch als geometrisch verbetert. Het seizoen was zeer succesvol met de Nationaal Kampioenschaptitel als kroon op ons werk.

Na mijn afstuderen ben ik nog een tijdje bij Fanzonely gebleven en heb ik geholpen bij het uitbreiden van het team. We gingen van 1 naar 3 auto’s en daar komt erg veel bij kijken. Uit de ervaring van de jaren bij Fanzonely kan ik vertellen dat autosport zeker niet altijd enkel uit mooi blinkende auto’s en strak geklede mensen bestaat. Het is keihard werken met heel veel discipline. Maar zodra je “eigen” auto over het circuit rijdt en op het moment suprème als eerst over de streep komt, vergeet je al dat vele werken en geldt alleen dat moment van vreugde. En neem van mij aan; winnen verveeld nooit!

En nu…. Na mijn afstuderen ben ik begonnen met een pre-master programma op de TU-Delft. Ik wilde nog meer leren en dan voornamelijk over aërodynamica. Nu volg ik een Master Fluid Mechanics bij werktuigbouwkunde. Bij Fanzonely heb ik de mogelijkheid gekregen veel te leren en mezelf te ontwikkelen, maar na drie jaar vond ik het tijd voor iets anders. Dit is gekomen in de vorm van een functie als data-engineer voor het team van Van Merksteijn Motorsport by Equipe Verschuur. Het team runt een Porsche RS Spyder LMP2 auto. Hiermee rijden we in de Le Mans serie met als hoogtepunt de 24h van Le Mans, welke we dit jaar (2008) hebben gewonnen in onze klasse.

Fanzonely is voor mij een mooie opstart geweest voor mijn carrière en daarvoor ben ik Ruud Hartvelt nog steeds dankbaar. Autosport is een zeer interessante wereld waarin ik elke dag nog enorm veel leer. De hoogstaande technieken, de uiterste precisie en de enorme krachten en snelheden die er in omgaan zijn in één woord GEWELDIG.

Maarten Kerkvliet

 

< Hall of Fame