Menu

BRL wacht spannende ontknoping na A1GP

5 oktober 2006

BRL wacht spannende ontknoping na A1GP weekend
- Beslissing valt tijdens finaleraces -


De Benelux Racing League liet tijdens het A1GP weekend weer eens zien wat voor een spectaculaire klasse het is. Van zware crashes tot schitterende duels in de regen, bezoekers kregen twee spannende races te zien die de klasse alleen maar populairder zullen maken. De Fanzonely-coureurs hadden een groot aandeel in het spektakel. Tijdens de finaleraces wordt het kampioenschap pas beslist, een weekend waar de naam BRL-Fight misschien wat meer op zijn plaats is!

Vrije training en Qualifying (vrijdag)

Vijdagochtend staat de eerste en enige vrije training te wachten, 's middags wordt na een programmawijziging al gekwalificeerd. Dick Freebird heeft de vaart er tijdens de vrije training goed in zitten, maar heeft veel last van overstuur. Desondanks rijdt hij een derde tijd op 2 seconden van Marijn van Kalmthout, die met 1:56.021 de snelste tijd laat noteren. Niels en Carlijn sparen hun krachten voor de middag en zetten nog geen overweldigende tijd neer.

's Middags is de kwalificatie voor de BRL lights. De problemen aan de auto's zijn verholpen door de Fanzonely engineers waarna om kwart voor vier de auto's de baan op kunnen. Helaas wordt de kwalificatie na 5 ronden afgebroken, omdat Eric van den Muckhof hard crasht in de Luyendijkbocht en veel auto-onderdelen op en naast de baan terecht komen. Dick laat in zijn ronden meteen zien dat hij ontzettend veel talent heeft noteert in ronde 3 een 2e tijd op een halve seconde van Van Kalmthout. Ook Niels rijdt in zijn 3e ronde zijn snelste tijd. Hij had last van langzamer verkeer en start zaterdag met 1:58.084 vanaf de 9e plaats. De balans van de auto is goed en Niels kijkt vol vertrouwen uit naar race 1.

Race 1 (zaterdag)

Op zaterdag is het om vijf uur tijd voor de eerste race van het weekend. Voor volle tribunes begint Dick zijn race fantastisch door Marijn van Kalmthout bij de start meteen voorbij te gaan. Hij breidt zijn voorsprong uit en gaat ook een V6 voorbij die tussen hem en Van Kalmthout blijft rijden. Dick kan op die manier op een redelijk comfortabele wijze naar de finish rijden. Toch zorgt de ingehaalde V6 nog even voor een benauwd moment, wanneer hij laat remt voor de Audi-S-bocht en Dick bijna van achter aantikt vlak voor het insturen. Gelukkig ontwijkt hij Fanzonely's Jong Talent op het laatste moment. Dick haalt zo op een belangrijk moment zijn tweede overwinning van het seizoen binnen en staat op dat moment aan de leiding van het klassement!

Niels rijdt een mooie race en heeft spannende duels met de andere coureurs. Hij is tot de finish in gevecht om de 8e plaats, maar verliest helaas in de laatste bocht zijn positie en wordt negende. De mooie duels zorgen voor veel aandacht van het publiek voor de FundRacer-auto.

Carlijn raakt betrokken bij een incident waarvoor ze een drive-through-penalty krijgt. Deze straf moet binnen 3 ronden uitgevoerd worden door de enige dame van het veld, maar Carlijn heeft het bord gemist en rijdt door. Hierdoor krijgt ze de zwarte vlag en moet haar race staken. Deze vlag mist ze echter ook, waardoor ze gediskwalificeerd wordt en ook zondag vanaf de laatste positie moet starten.

Race 2 (zondag)

Op de racedag zochten de eerste toeschouwers rond 7 uur ‘s morgens al een goed plaatsje in de duinen op. Uiteindelijk zouden er meer dan 80.000 toeschouwers een spannende race meemaken.

De tweede race van het weekend vindt plaats tussen de twee races van de A1GP. Het Fanzonely Jong Talent Team wordt extra aangemoedigd door de gasten van ETC Pluz, die deze dag genieten van de hospitality van het team. Na de prachtige overwinning van Dick in de eerste race en de pole-position voor race 2 is hij leider in de stand om het kampioenschap. De spanning stijgt richting start, kan Dick zijn voorsprong uitbreiden?

De race begint omstreden. Peter Furth maakt ogenschijnlijk een valse start, een soortgelijke situatie kwam ook al op Zolder voor, en komt meteen aan kop te liggen. Furth wordt echter binnen korte tijd gepasseerd door de snellere Van Kalmthout. Als Dick zijn tempo eenmaal te pakken heeft loopt hij per ronde in op Furth en passeert hem op mooie wijze. Halverwege de race begint het echter te regenen. Met een pitstop om banden te wisselen verlies je in de BRL zoveel tijd dat de enige mogelijkheid is om door te rijden op slicks. Dick heeft nooit eerder in deze situatie gereden en heeft moeite zich aan te passen aan de situatie. De ervaren Van Kalmthout en Furth weten beter raad met de situatie. Dick weet Furth lang achter zich te houden, ze rijden de laatste ronden constant binnen 0,5 seconde van elkaar! In de laatste ronde weet de ervaren Furth toch een gaatje te vinden en passeert Dick vlak voor de finish. Van Kalmthout wint en neemt de leiding in het kampioenschap weer over, Dick staat tweede op slechts drie punten.

Voor Niels Hartvelt begint de race met een duw van Zwikker die meer bezig lijkt te zijn met andere rijders dan met zichzelf, en verliest flink wat posities. Als zeventiende begint hij aan een inhaalslag. Binnen korte tijd sluit hij aan bij een groepje en werkt zich een weg naar voren. Op het moment dat het begint te regenen ziet hij voor en achter zich een aantal auto’s verdwijnen door slippertjes. Zelf heeft hij een goede afstelling en blijft op het asfalt. Na een hevige doch nette strijd met onder andere Zwikker, Van den Munckhof en Kemmer eindigt Niels op een zevende positie en behaalt belangrijke punten voor het kampioenschap. Een 6e plaats in het klassement is voor de debutant met een moeilijk seizoen zeer knap.

Carlijn Bergsma heeft moeite een goede afstelling te vinden voor de race maar kan goed meekomen in het veld. Als het gaat regenen voelt ze zich als een vis in het water en werkt zich langzaam maar zeker naar voren. Uiteindelijk finisht ze op een keurige tiende positie.


FundRacer A1GP Actie

Naast al het racespectakel, vroeg FundRacer samen met de Stichting Intermobiel ook de nodige aandacht met een stand in de Fanzonely tent op het BRL Paddock. Bezoekers konden speciale merchandise kopen, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de bij FundRacer aangesloten goede doelen en Stichting Intermobiel. Ook konden ze hun rijvaardigheden laten zien in de simulator, waar sommige 'coureurs' een aardige tijd neerzetten op circuit Zandvoort. Op zaterdag gaf Olivier Tielemans een signeersessie bij de stand en 's avonds waren FundRacer Niels Hartvelt, Fanzonely Jong Talent Dick Freebird en Intermobiel directeur Emile Cobben te beluisteren op Radio ZFM, waar zij een interview gaven over de unieke veiling en de BRL.

Via verschillende media werd aandacht besteed aan de veiling op www.fundracer.nl/dit-z.htm, waaraan sinds het A1GP-weekend weer meer coureurs, waaronder A1GP-held Jeroen Bleekemolen en V6-coureur Donny Crevels, meedoen. Gadgetjagers, wees er snel bij en plaats het hoogste bod!

 

 

 

Meer nieuws...