Menu

Teamwork brengt Freebird runner-up positie

31 oktober 2006

Fanzonely Jong Talent; Teamwork brengt Freebird de BRL Runner-Up positie

 

- Team Fanzonely heeft tijdens de Finaleraces op Zandvoort het raceseizoen op een spectaculaire wijze afgesloten. Alle plaatsen op het podium werden dit weekend een keer bezet door de coureurs. Jong Talent Dick Freebird bekroonde zijn debuutseizoen met een overwinning en behaalde daarmee een fantastische 2e plaats in het klassement. Niels Hartvelt liet zien dat hij grote stappen heeft gezet in een bewogen seizoen, en dat hij als het erop aan komt goed kan presteren. Hij streed mee om de hoogste podiumplek en verbaasde vriend en vijand in natte omstandigheden. -

FREE PRACTICE VRIJDAG
Op vrijdag krijgen de BRL-Lights in 3 sessies de kans om de juiste afstellingen te vinden. De Fanzonely-coureurs benutten alle sessies en zoeken met verschillende sets banden naar bijpassende set-up en snellere tijden. Dick wordt naar later blijkt gehinderd door een dichtgebrande katalysator en komt zo pas later op tempo. De veel langzamere BMW’s uit de 130i Cup gaan netjes aan de kant.

FREE PRACTICE ZATERDAG – HARTVELT REGENKONING OP DUNLOP WETS
Op zaterdagmorgen rijden de BRL-Lights samen met de V6'en de laatste vrije training. De baan is nat en de omstandigheden zijn moeilijk. Niels Hartvelt voelt zich altijd sterk in de regen, rijdt met een geweldige set-up en haalt V6 na V6 in. Goossens, Gerhards, Monden, ze moeten er allemaal aan geloven. Wanneer er eindelijk een beetje ruimte is zet Hartvelt gelijk een ultrasnelle tijd neer. Er zit nog meer in, maar deze set regenbanden moet wellicht nog vaker worden ingezet gedurende het weekend, dus besluit Niels na 8 minuten vrije training binnen te komen. Dan, voor de Renaultbocht, valt de accuspanning weg en valt de nummer 56 stil. Vanachter de vangrail in de Vodafonebocht heeft Niels een mooi uitzicht op het hele veld, dat zich twintig minuten lang stukbijt op zijn tijd. Aan het einde van de sessie staat zelfs de snelste tijd van het gehele veld (!) op zijn naam, met een gat van maarliefst 2,5 seconde. Het is bekend dat Dunlop goed materiaal levert, maar de banden waarop de BRL-Lights de gevechten aangaan zijn van absolute wereldklasse.

QUALIFYING ZATERDAG
Tijdens de kwalificatie zijn er wederom maar drie ronden om een snelle tijd neer te zetten, vanaf dat moment begint het zacht te regenen. Dick heeft wat moeite om snelheid te vinden en komt in zijn snelle ronde verkeer tegen waardoor hij zich slechts als 7e kwalificeert. Niet de beste uitgangspositie voor de eerste race van zondag. Niels zet zijn snelheid van de morgen door op het droge en rijdt zich met een lage 1:56 en een persoonlijk record naar de vierde startpositie.
Hij komt tot eigen teleurstelling 0.05 seconde tekort voor de derde startplek, dan had hij op de bumper van Marijn van Kalmthout gezeten.

RACE 1 ZONDAG – FANZONELY SANDWICH
Direct na de rollende start gaat het mis bij de V6-en wanneer Daniel Schrijvers hard de muur in wordt gezet. Wat volgt is een megacrash waarbij zeven auto’s betrokken zijn. Carlijn wordt geraakt en moet haar race voor de eerste bocht al beëindigen. Na de safetycarsituatie liggen Niels en Dick op een vijfde en zevende positie. Wat volgt is een sterk staaltje autoracen gedreven door het binnen bereik liggende kampioenschap. Hartvelt pakt achtereenvolgens de nummers drie, vier en vijf uit de eindstand en zet en passant de snelste raceronde van het weekend neer. De duels zijn mooi en tot groot genoegen van de toeschouwers ontstaat er een kat- en muisspel om de tweede positie. Hartvelt passeert Stor en vangt hem een aantal bochten op om Freebird te laten aansluiten. Dan, perfect gemanouvreerd en volgens afspraak, kan Dick in de Tarzan buitenom van P4 naar P2. Maar op het allerlaatste moment komt de nr. 56 op het vuil aan de binnenzijde van Tarzan en breekt uit. Met ‘the save of the century’ houdt Hartvelt zijn auto op de baan en raakt Dick heel lichtjes. Stor kan zo weer binnendoor en Dick ligt op P3. Maar de Fanzonelyrijders hebben vleugels. Bij het aanremmen voor Audi-S is er geen gat maar toch zit Freebird er ineens in. Deur aan deur remt hij samen met Stor aan en passeert. Twee bochten later is de finish een feit. Mission accomplished. Dick verliest minimaal punten en het kampioenschap kan nog alle kanten op. Niels viert zijn verdiende eerste podiumfinish van het seizoen, en belangrijker nog, de startgrid voor race 2 geeft Van Kalmthout iets om over na te denken. Hij is omringd door het zwart-wit van Fanzonely. De meest betrouwbare auto’s van het veld. Zowel Dick als Niels viel slechts één keer uit dit seizoen.

RACE 2 ZONDAG – FUNDRACER STAAT 2E POSITIE AF
Op zondagmiddag staat race 2 van de Benelux Racing League als seizoensafsluiter op het programma. De auto van Carlijn staat weer aan de start na een puike prestatie van het Jong Talent Team. Net als vorig jaar waarbij met Pastorelli twee huzarenstukjes reparatiewerk werden uitgehaald, regisseerde Andre van der Burg, nu gewapend met lasapparaat, de preparatie van de nummer 54. Ook bij Van Kalmthout is het stressen voor de start van race twee. Van alles wordt er gewisseld en eigenlijk is de auto nog helemaal niet klaar bij het opstellen. Hartvelt rolt weg achter van Kalmthout en ziet bij het ingaan van de Kumhobocht drie stukken gereedschap onder de auto vandaan stuiteren.

Bij de start komt Dick komt net iets minder weg dan Marijn en Niels, en tussen die twee is het bij het ingaan van de Tarzan heel close. Bij het uitaccelereren echter ziet Hartvelt zowel Jansen als Stor vlak achter Freebird en besluit als buffer te fungeren. Hij geeft zijn tweede positie direct op en wuift Dick voorbij, ternauwernood Jansen afhoudend. Dick kan zo onbedreigd het gevecht voor de eer met Van Kalmthout aangaan. Marijn zou namelijk niet hoger dan een zesde positie mogen eindigen, en tenzij Marijn serieuze problemen krijgt… Van Kalmthout maakt het onbedoeld spannend, de problemen aan zijn auto zorgen voor veel rook en de vraag is hoelang hij het nog volhoudt. Dick komt steeds dichterbij en haalt Van Kalmthout, na een gevaarlijke plaagstoot van de oudgediende, over het gras in. Met een schitterende eerste plaats sluit Fanzonely's Jong Talent een mooi en spannend seizoen af. Van Kalmthout trapte voor wat hij waard was en finisht tweede. Hij klaagt na afloop steen en been over de auto. Freebird is sneller en constanter.

Niels raakt in gevecht met Niek Jansen gedurende een tweetal ronden. De beide heren strijden op het scherpst van de snede, gebruiken andere lijnen en komen zeer dicht bij elkaar in de buurt. Hartvelt en Jansen hebben net genoeg respect voor elkaar om adembenemend close te racen. Dan, wanneer Jansen moeilijk uit de Renaultbocht komt, gaat Hartvelt in de Vodafonebocht buitenom. Wanneer hij half voorbij is aan Jansen komt zijn rechtervoorband op het vuile gedeelte en schuift hij onderstuurd een paar meter door. Zumbrink kan zo aansluiten en richting de Audi-S zitten de drie bumper aan bumper en deur aan deur. Jansen rijdt strak aan de rechterkant van het circuit en Zumbrink en Hartvelt volgen. Bij het aanremmen voor Audi-S gaan de achtervolgers heel laat in de remmen, en proberen om en om zelfs de laatste meters op de vertraging te pakken. Zo duiken ze op het randje van balans de Audi-S in en toucheren elkaar licht. Hartvelt is het slachtoffer en wordt het grind in geschoten. Dat grind is diep in de Audi-S en bandenstapels verhinderen een rechte lijn. De auto graaft zich net niet in en kan zijn weg vervolgen. Ondanks veel tijdverlies en beroofd van een splitter pakt Hartvelt in de volgende twee rondes vier (!) posities terug en finisht op een sterke vijfde plaats. Carlijn start na het uitvallen in de eerste race als laatste, maar rijdt haar beste race van het jaar. Ze eindigt op een mooie 6e plaats. De Finaleraces worden uitgezonden op SBS6 op zondag 5 november.

Eindstand BRL-Light

1. Marijn van Kalmthout 254
2. Dick Freebird 248
6. Niels Hartvelt 128
12. Carlijn Bergsma 61


Team Fanzonely kijkt terug op een seizoen vol spanning, drama en actie. Op www.jong-talent.nl kunt u nu kijken naar '2006 in beeld', een fotoverzameling van het raceseizoen. Voor de BRL-taxiritten van 12 november op het circuit van Zandvoort zijn nog maar een paar kaarten beschikbaar. Kijk op www.jong-talent.nl onder video’s naar een rondje Zandvoort met een BRL-Light. Bestel snel uw kaarten voor deze spetterende ervaring en stap bij Dick Freebird in de auto!

De voorbereidingen voor 2007 zijn in volle gang. Het team zal nieuwe uitdagingen aangaan en ook de ontwikkeling van de Lights en de V6 staat niet stil. Blijf de aankomende maanden op de hoogte of meld je aan bij het team. Wij zoeken kundige mensen met organisatorische kracht en managementkwaliteiten. Echte teamplayers met een leren huid en natuurlijk overwicht. Daar hoef je geen veertig voor te zijn!

 

Het Fanzonely Jong Talent Team bedankt de onderstaande sponsoren voor hun steun in het afgelopen seizoen.

 opent in een nieuw venster  opent in een nieuw venster
 opent in een nieuw venster  opent in een nieuw venster
   opent in een nieuw venster 


 

 

Meer nieuws...