Menu

Fanzonely behaalt 2 podiumplaatsen tijdens seizoensopener

21 mei 2007

Fanzonely behaalt 2 podiumplaatsen tijdens seizoensopener


Na een winterstop van 6 maanden is het raceseizoen van de Benelux Racing League begonnen. Op een zonnig circuit Zolder werden op vrijdag en zaterdag de vrije trainingen en kwalificatie verreden, op zondag vonden in wisselende weersomstandigheden race 1 en 2 plaats. Voor Team Fanzonely kwamen Jong Talent Roy Panman, Niels Hartvelt en Michel Schaap dit weekend uit in de BRL Light.


VRIJE TRAININGEN

Om half twee op vrijdag start het seizoen als de eerste coureurs hun BRL raceauto's de baan op sturen. Panman, Hartvelt en Schaap rijden enkele rondes, waarbij de laatstgenoemde alleen van deze eerste vrije training gebruik maakt. Hij laat zich meteen zien en zet een knappe tweede tijd neer. Het feit dat Schaap deze tijd neerzet in zijn allereerste rondes in een BRL Light én daarbij op gebruikte banden rijdt belooft wat. De coureur neemt ervaring mee uit onder andere de Citroen Saxo Cup, Toyota Yaris Cup en Seat Cupra Cup die in de BRL Light goed van pas komt.

Minder dan een uur na de eerste training staat de tweede vrije training op het programma. Dit keer is het de beurt aan Hartvelt om zijn ervaring te laten zien. Ook hij rijdt een tweede tijd op zijn Dunlop slicks, achter Marijn van Kalmthout die op nieuwe banden rijdt. Het harde werk van de Fanzonely Engineers, die in de voorbereiding vaak tot laat in de nacht doorwerkten, werd hiermee beloond. Panman gaat gemotiveerd op weg, maar heeft in de trainingen geen volledige vrije ronde en krijgt te maken met pech.


KWALIFICATIE

Op zaterdagmiddag om 13.00 uur wordt de kwalificatie van de BRL verreden. De 40 minuten die hiervoor staan worden opgesplitst in twee delen. Eerst zijn het de V6’en die hun posities op de grid moeten verdelen. Hier pakt Donald Molenaar de pole. Na 20 minuten is het de beurt aan de BRL Lights. Hartvelt vertrekt als eerste uit de pitstraat om aan zijn kwalificatie te beginnen. Panman en Schaap volgen kort daarachter. Deze keer starten de Fanzonely coureurs voor het eerst op nieuwe banden.

Na een paar rondes komen de Fanzonely coureurs binnen, maar hebben dan nog niet de gewenste tijden op de klok gezet. Daarop besluit het team om ze nog een keer naar buiten te sturen. Dit heeft resultaat, Hartvelt en Schaap verbeteren hun tijd en zetten hun Lights daarmee op een zevende en derde plaats op de grid.

Panman rijdt met een lage 1.46 een negende tijd. De jonge en talentvolle debutant weet zijn rondetijden steeds aan te scherpen. Op zondag worden de eerste punten verdeeld, waarbij de Fanzonely coureurs strijden om een plaats op het podium.


RACE 1

Op zondag om 10.30 start het BRL-seizoen pas echt met de gebruikelijke rollende start. Roy Panman wint meteen twee plaatsen en kan direct op jacht naar meer. Hij weet in de eerste raceronde weer twee plaatsen te winnen. Michel Schaap heeft een goede start. Hij behoudt zijn positie en kan later Marijn van Kalmthout voorbij. Dit duurt echter niet lang, want Van Kalmthout knokt zich in een mooi gevecht terug. Niels Hartvelt vecht met René Zwikker en Gaby Uljee om plaats 4, nadat hij Joey Hanssen en Uljee al voorbij is gegaan.

Panman weet na een uitstapje weer dichterbij Frank Gielens en Joey Hanssen te komen, geholpen door een Safety Car Situatie, na crashes van Habets, Van Genderen, Wansink en Jansen. Nadat de Safety Car weer naar binnen is gegaan verschalkt Panman Gielens al snel en gaat op weg naar Hanssen. Twee rondes voor de zwart-wit geblokte vlag haalt hij Hanssen in en rijdt naar een goede zesde positie.

Schaap kan geen gebruik maken van de Safety Car Situatie. Hij rijdt snelle rondetijden en eindigt op een derde plaats. De debutant in de BRL Light zet een knappe prestatie neer met een podiumplaats in zijn eerste race in deze competitieve klasse.

Hartvelt strijdt met Uljee om de vijfde plaats. Enkele rondes lang weten ze het elkaar moeilijk te maken in een schitterend en fair gevecht. Hartvelt trekt uiteindelijk aan het langste eind en sluit zijn race af met de vijfde plaats, een mooie uitgangspositie voor race 2.


RACE 2

Om 15.05 uur start race 2 van dit weekend. Panman start goed en ligt zelfs enige tijd vierde. Na 9 rondes gaat het mis. Hij komt vast te zitten in het grind en moet zijn race voortijdig staken.

Hartvelt strijdt net als in race 1 met Uljee. De twee zijn aan elkaar gewaagd met wederom een schitterend gevecht tot gevolg. Uljee dringt aan en gaat Hartvelt voorbij, waarbij een gat van ongeveer 2 seconden ontstaat. Maar Hartvelt geeft niet op, hij rijdt het gat dicht en weet in de laatste ronde Uljee te verschalken voor de vierde plaats. Het gat tussen de twee is slechts 0.193s. De BRL weet ook dit seizoen weer te zorgen voor spektakel en close-racing.

Schaap start wederom prima en volgt Van Kalmthout en Zumbrink enkele rondes. Daarna rijden de twee bij hem weg, waarna Schaap de rest van de race alleen rijdt en alleen wat verdwaalde V6’en tegenkomt. Hij weet zijn derde positie opnieuw vast te houden en heeft daarmee in twee races, twee podiumplaatsen te pakken. Een fantastisch resultaat voor de goedlachse Schaap, die een aanwinst is voor Team Fanzonely.

Na de twee races overheerst een gevoel van blijdschap onder de Fanzonely Engineers. Hun inzet in de afgelopen weken heeft een belangrijke bijdrage gehad in het resultaat dat het team dit weekend heeft behaald.

Bekijk het fotoboek van de Zolder TGP hier.
Beelden van de 2 races zijn te vinden op opent in een nieuw venster www.raceworld.tv.


Het Fanzonely Jong Talent Programma wordt ondersteund door:
Fanzonely - Dunlop - HTS-Autotechniek - 2Produce - Koni - BRL Association

 

 

Meer nieuws...