Menu

Fanzonely zeer competitief op Spa

20 juni 2007

Team Fanzonely zeer competitief op Spa


Na twee podiumplaatsen op circuit Zolder tijdens het eerste BRL raceweekend is Team Fanzonely erop gebrand om op Spa Francorchamps wederom een goed resultaat neer te zetten. Het gemotiveerde team, vooral bestaande uit HTS-Autotechniek engineers, vertrok op woensdag naar het Belgische circuit. Op vrijdag vond hier slechts één testsessie plaats, waarna op zaterdag de kwalificatie en op zondag de beide races op het programma stonden.

Vrijdag en zaterdag

Op vrijdag testte alleen Niels Hartvelt in zijn BRL Light. Roy Panman en Michel Schaap bleven binnen. Op zaterdag startten alle Fanzonely coureurs hun kwalificatie om 12.55 uur. In 7 ronden probeerden zij het maximale uit hun ronden te halen. Roy Panman reed constant en zette een negende tijd neer. Hartvelt kreeg tijdens zijn ronden te maken met verschillende problemen, maar wist desondanks een knappe 5e tijd neer te zetten. Achteraf bleken een gebroken koppelingskabel en slecht werkende remmen de oorzaak te zijn van deze problemen. Michel Schaap wist wederom zijn snelheid uit het eerste BRL raceweekend in Zolder te vinden tijdens zijn kwalificatie en zette een derde tijd neer achter Henry Zumbrink en Marijn van Kalmthout.

Zondag

Race 1

Om 10.55 uur startte race 3 van het Benelux Racing League kampioenschap. Na een lange formatieronde op het even zo lange circuit Spa Francorchamps kwamen de BRL V6’en en Lights het rechte stuk op bij de nieuwe Formule 1 pitboxen. Even kwam de V6 van Donald Molenaar op het gras en leek een crash als tijdens de Finaleraces van vorig jaar op Zandvoort zich weer te herhalen. Gelukkig wist de ervaren coureur zijn auto net op tijd weer onder controle te krijgen en bleef een megaklapper uit. Michel Schaap kon bij de start meteen aandringen bij Zumbrink en Van Kalmthout. Niels Hartvelt sloot aan bij Gaby Uljee wist haar al snel voorbij te gaan. Daarna ging hij ook Marijn van Kalmthout voorbij en kwam derde in het veld te liggen. Panman had al in ronde 1 problemen met zijn auto. Na het nog een paar ronden te hebben geprobeerd kwam hij in ronde 3 binnen en moest zijn race helaas staken.

Schaap wist steeds meer druk te zetten op Zumbrink en Van Kalmthout en haalde de beide heren al snel in. Schaap en Zumbrink reden daarna als nummer 1 en 2 weg van de rest van het veld. Na een aantal ronden kwam de Safety Car de baan op, na een crash van een V6 boven op de beroemde bocht Eau Rouge. Net daarvoor had Zumbrink Schaap weer ingehaald. Door de Safety Car Situatie kon de rest van het veld weer bij de twee koplopers aansluiten. Even werd aangenomen dat de race zou eindigen achter de Safety Car, maar met nog 35 seconden te gaan gingen de lichten van de Safety Car weer uit. In de eindsprint die volgde gebeurde er nog veel. Schaap reed in Eau Rouge Zumbrink weer voorbij en lag daarmee wederom eerste. Hartvelt, die als nummer 3 een grote voorsprong had opgebouwd ten opzichte van de achtervolgers, probeerde tijdens de eindsprint nog te gaan voor plaats 2. Tijdens zijn inhaalactie op Zumbrink ging hij echter net iets te wijd en daardoor kon Van Kalmthout hem nog voor de Busstop chicane voorbij rijden. Michel Schaap maakte in de laatst bocht een fout, waardoor Zumbrink er met 0.183 seconde voorsprong alsnog met de winst vandoor ging. P1 en 2 lagen voor het grijpen, maar wie niet waagt wie niet wint luidt het gezegde. De Fanzonely coureurs laten al vroeg in het seizoen weer zien mee te kunnen voor het kampioenschap in de BRL Light. Het Fanzonely Jong Talent Team laat zien constant te kunnen presteren en dat is knap, zeker gezien het team ieder jaar op verschillende posities met nieuwe talenten werkt.

Race 2

De tweede race van dit weekend startte om 17.25. Het veld schoof in de Busstop chicane weer in elkaar voor de tweede rollende start richting La Source. Elke keer krijgt het publiek weer een schitterend uitzicht wanneer het volledige BRL veld richting de eerste bochten stormt. Michel Schaap startte als tweede, maar had in race 1 veel ervaring opgedaan en wist Henry Zumbrink al snel te verschalken. Een lange tocht naar de hoogste positie op het podium volgde. Niels Hartvelt startte vol vertrouwen aan zijn race, maar er ontstond al snel een gat tussen hem en de eerste drie rijders. Roy Panman kon na de start meteen enkele plaatsen goedmaken, na pech in de eerste race.

Voorin het veld van de BRL Light ontstond een schitterend gevecht tussen Schaap, Zumbrink en Van Kalmthout. De rijders waren ook dit weekend duidelijk aan elkaar gewaagd en streden om elke meter. De spanning was om te snijden. Schaap wist de aandringende coureurs steeds achter zich te houden en zou op sommige momenten zelfs van ze kunnen wegrijden, maar hij had steeds last van een voor zich rijdende V6. Deze V6 was per ronde iets langzamer dan de BRL Light van Schaap, maar liet hem niet voorbij. Daardoor hield hij de strijd in de kop van het BRL Light veld spannend. Dit pakte voor Schaap echter totaal verkeerd uit. Met nog slechts een aantal ronden te rijden kreeg hij in de Busstop chicane een duw, waardoor hij spinde. Daardoor verloor hij de koppositie aan Van Kalmthout, maar ook de tweede en derde plaats aan Zumbrink en Uljee. De Fanzonely Engineers aan de pitmuur keken teleurgesteld hoe de zwart-witte Fanzonely BRL Light, na de hele race op kop te hebben gelegen, als vierde over de streep kwam. Hartvelt eindigde zijn race als zesde, achter Habets. Vanaf de Rizla Racing Days op circuit Assen zal Femke Terpstra in zijn auto rijden. Hartvelt laat echter al weten dat het zeker niet de laatste keer is dat we hem op het circuit hebben gezien. Panman kwam als nummer acht over de streep. Het Fanzonely Jong Talent liet de afgelopen 2 weekenden zien goed te kunnen racen, maar pech weerhield hem tot nu toe van een podiumklassering.

Pas in het weekend van 12 augustus komt de BRL weer in actie. Assen is dan gastheer voor races 5 en 6 in het Benelux Racing League kampioenschap. Team Fanzonely zal er weer alles aan doen om haar drie BRL Light raceauto’s zo hoog mogelijk te laten finishen.

 

Het Fanzonely Jong Talent Programma wordt ondersteund door:
Fanzonely - Dunlop - HTS-Autotechniek - 2Produce - Koni - BRL Association

 

Meer nieuws...