Menu

Goed gevoel overheerst na Belgian Champ Car weekend

27 augustus 2007

Goed gevoel overheerst na Belgian Champ Car GP


Afgelopen weekend was het eindelijk zover, de Belgian Champ Car Grand Prix vond plaats op het circuit van Zolder. De BRL was hier aanwezig als supportklasse en vermaakte het aanwezige publiek met veel close-racing en spektakel. Team Fanzonely verscheen aan de start met Jong Talent 2007 Roy Panman, Femke Terpstra en Niels Hartvelt.

VRIJE TRAININGEN & KWALIFICATIE
Op vrijdagavond gingen de BRL V6’en en Lights voor het eerst de baan op voor hun vrije trainingen. De baan was op sommige punten gewijzigd sinds de BRL hier uitkwam tijdens de Truck Grand Prix in mei. De drie Fanzonely rijders reden veel ronden met als resultaat een negende, tiende en dertiende plaats voor Niels Hartvelt, Roy Panman en Femke Terpstra. De snelle dame uit Berkel en Rodenrijs liet zien snel te leren en progressie te boeken. Zij liet in haar tweede raceweekend direct Carlijn Bergsma en Johan van Beek ruim achter zich. ’s Avonds praatten de coureurs en engineers na en vergeleken de data van de coureurs met elkaar. Dit leverde veel nuttige informatie op voor de coureurs, die op zaterdagmiddag de informatie om moesten zetten in snellere tijden.

Om vijf over één waren zaterdag eerst de BRL V6’en aan de beurt om hun plaats op de grid uit te maken. Daarna waren het de BRL Lights die streden om de beste startplaatsen. Na afloop kon Team Fanzonely met veel tevredenheid terugkijken op de kwalificatie. Roy Panman, Niels Hartvelt en Femke Terpstra wisten hun tijden met gemiddeld 2,5 seconde te verbeteren. Dit resulteerde respectievelijk in een zevende, zesde en dertiende startpositie. Dat de nummers drie tot en met zeven zich binnen zeven tienden van een seconde kwalificeerden bewees maar weer eens dat de BRL Light een zeer competitieve klasse is.

RACE 1
Beide races van de BRL werden op zondag verreden. Om vijf over elf stond de eerste race op het programma. Het publiek was inmiddels toegestroomd langs de baan. Roy Panman koos direct voor de aanval en wist Niels Hartvelt al snel voorbij te gaan. Femke Terpstra vocht in de eerste ronde met Carlijn Bergsma. Na een aantal ronden verremde Roy Panman zich en moest daardoor over de hoge gele drempels in de chicane. Daardoor trok hij een oliespoor over een klein stukje van de baan, waarna de safety-car de baan in kwam. Het oliespoor was niet de enige reden voor de lange safety-car-periode, in Bianchibocht was de V6 van Wim van Genderen stilgevallen. Onder andere Marijn van Kalmthout werd daar het slachtoffer van. Hij klapte vol achterin de stilgevallen V6 en kon door grote schade aan zijn auto niet deelnemen aan de tweede race die zondagmiddag laat verreden werd.

Femke Terpstra haalde Carlijn Bergsma in de Bianchibocht in, maar werd na de Sacrementsheuvel verrast door de olie op de baan. Na de spin die volgde reed ze nog enkele ronden door, maar de motor wilde niet meewerken. Daardoor eindigde haar race voortijdig. Na de safety-car-periode drong Joey Hanssen aan bij Niels Hartvelt. Het gevecht dat volgde werd uiteindelijk gewonnen door de Fanzonely coureur die daarmee vierde werd.

RACE 2
De tweede race van de Benelux Racing League stond als weekendafsluiter op het programma. Niels Hartvelt startte als vierde, maar verloor die plaats al snel aan Joey Hanssen. De twee streden in een schitterend gevecht tot het einde van de wedstrijd met elkaar. Deze keer was het Hanssen die Hartvelt wist te verschalken. Daarmee werd de Fanzonely coureur wederom vierde, omdat Rene Zwikker uitgevallen was. Het lijkt wel alsof Niels Hartvelt een patent heeft op de vierde plaats, dit weekend kon hij er weer twee aan zijn verzameling toevoegen.

Roy Panman moest achteraan starten, doordat hij in race 1 niet finishte. In de uren tussen de twee races werkte het team van engineers hard aan zijn auto en moesten zelfs de motor vervangen. Slechts tien minuten voor het opstellen van de auto’s, werd de motor voor het eerst gestart. Alles bleek in één keer én op tijd te werken, een zeer knappe prestatie van het gedreven team. De nummer veertig van het veld reed een goede race en bewees zijn talent maar weer eens met de snelste raceronde. “Dat was een mooie beloning voor het harde werk van het team”, aldus de trotse Roy Panman. 

Femke Terpstra vertrok ook van achteraan, maar maakte al snel posities goed. Gedurende het weekend maakte ze erg veel progressie en bleef haar tijden verbeteren. In race 2 was ze goed op weg, maar ging naar binnen door problemen met haar auto. Na een controle door haar engineers kon ze haar weg vervolgen, maar de achterstand op de rest van het veld was te groot geworden. Het weekend werd met een goed gevoel afgesloten. De snelheid waarmee ze progressie boekt is bemoedigend voor het aankomende weekend op Assen.

Tijd om adem te halen is er dus niet voor Team Fanzonely. De Dutch Champ Car Grand Prix op Assen staat immers alweer voor de deur. Met het oog op de teamspirit die het team dit weekend liet zien wordt veel van dat weekend verwacht. Legt u tijdens een van die races een of meerdere Fanzonely BRL Lights vast met uw fotocamera, dan maakt u kans op een VIP-arrangement voor 2 personen tijdens de A1GP op Zandvoort. Ook foto’s die gemaakt zijn tijdens de afgelopen Belgian Champ Car GP kunnen worden ingezonden. Voor meer info, klik hier.

Foto’s: Mike van Minnen

Team Fanzonely wordt ondersteund door:
Fanzonely - Dunlop - HTS-Autotechniek - 2Produce - Koni - BRL Association

 

Meer nieuws...