Menu

Hard werken beloond met podium

3 september 2007

Dutch Champ Car weekend: hard werken beloond met podium

 

Binnen één week deed de Champ Car World Series de circuits van Zolder en Assen aan. De Benelux Racing League reisde met deze Amerikaanse klasse mee als supportklasse. Team Fanzonely bleef na de Belgian Champ Car GP in Zolder, waardoor kostbare tijd werd bespaard en het team goed voorbereid vanuit Zolder direct naar Assen kon vertrekken. Daar werd voor het eerst in de historie van de BRL een regenrace gereden.

VRIJE TRAINING EN KWALIFICATIE
Op vrijdagmiddag stonden voor de BRL zowel de vrije training als kwalificatie op het programma. De training werd een lange tijd onderbroken door een code rood, wat inhoudt dat alle auto’s de pitstraat in moeten komen. Michel Schaap reed acht ronden en zette in zijn laatste ronde de snelste tijd van de BRL Light klasse neer. Roy Panman zette geen tijd neer en Femke Terpstra hield er in haar drie ronden een gebroken koppelingskabel aan over. Door de code rood kregen zij geen kans meer om te trainen.

Voorafgaand aan de kwalificatie, aan het einde van de middag, begon het te regenen. De baan was zo nat dat de regenbanden werden ingezet. Michel Schaap zette in de eerste minuten wederom de snelste tijd in de BRL Light klasse neer. Lang leek het erop dat hij de pole ging pakken, maar vlak voor tijd ging Joey Hanssen er met de eerste plaats vandoor. “Jammer, er had absoluut meer ingezeten”, aldus Michel Schaap. Roy Panman reed in de regen de tiende tijd en Femke Terpstra moest race 1 als twaalfde starten.

RACE 1
Zaterdag werd rond het middaguur de eerste race van de BRL verreden. ’s Ochtends had het nog even flink geregend, maar het zag er naar uit dat de BRL op een droge baan kon gaan racen. Echter, vlak voordat de auto’s naar de grid mochten rijden, begon het toch te regenen. De teams twijfelden over de juiste bandenkeuze, maar de regen zette door en daarom werd er door Team Fanzonely gekozen voor regenbanden. Op de grid was de professionaliteit van Team Fanzonely weer zichtbaar voor het aanwezige publiek op de hoofdtribune. Binnen no-time had het team haar drie auto’s op de grid van regenbanden voorzien en was daarmee sneller dan de engineers die met één auto bezig waren. De teams kregen extra tijd om van banden te wisselen, waardoor de race ingekort werd.

Michel Schaap had een goede start, hij behield zijn positie en kon direct voor de aanval op Joey Hanssen kiezen. Binnen een ronde was Schaap Hanssen voorbij. De ervaren coureur wist zijn voorsprong snel uit te breiden en lag op een moment zelfs op de zevende positie van het gehele veld van BRL V6’en en BRL Lights. Na zes ronden deed zich een technisch probleem voor, waardoor Michel Schaap vermogen te kort kwam en zijn voorsprong snel kleiner werd. De BRL Lights van Joey Hanssen, Henry Zumbrink en Gaby Uljee kwamen steeds dichterbij en wisten hem in de laatste ronden nog voorbij te gaan. Michel Schaap wist René Zwikker in de allerlaatste raceronde nog knap achter zich te houden en werd daarmee vierde.

Roy Panman streed de gehele race met verschillende BRL Light coureurs en de laatste V6’en. In de regen zijn de BRL Light vaak sneller dan de V6’en, waardoor het veld van de vier- en zescilinders in elkaar schuift. Panman bevond zich de gehele race in het groepje, waarin veelvuldig van positie werd gewisseld. Na van de tiende plaats gestart te zijn, werd de 19-jarige coureur uit Musselkanaal zevende. Een prima prestatie voor de jonge coureur die dit jaar debuteert in de BRL Light binnen het Fanzonely Jong Talent Programma.

Overigens debuteren alle Fanzonely coureurs die dit weekend in actie kwamen dit seizoen in de BRL Light klasse. De meest recente debutante is Femke Terpstra, zij reed haar eerste wedstrijd tijdens de Rizla Racing Days drie weken geleden. Na veel progressie te hebben geboekt in België tijdens de Champ Car GP op Zolder keek de gedreven inwoonster van Berkel en Rodenrijs uit naar het Champ Car weekend in Assen. Haar start bleek iets te ambitieus, ze vertrok volgens de wedstrijdleiding te vroeg en kreeg daarvoor een drive-through-penalty. Daarna kon ze het tempo redelijk goed volgen, maar een kapotte dynamo weerhield haar ervan te finishen.

RACE 2
De BRL mocht op zondagmorgen het startschot geven voor de grote dag van de Dutch Champ Car GP. Na de warm-up van de Champ Cars reden de coureur eerst op een oplegger over het circuit om zich te introduceren aan het publiek. Team Fanzonely zinde op revanche, na de pech in race 1 met Michel Schaap en Femke Terpstra.

De start van Michel Schaap was goed, hij passeerde direct Henry Zumbrink en Joey Hanssen en pakte daarmee de leiding in de wedstrijd. Hanssen bleef de ervaren Fanzonely coureur volgen en pakte de leiding weer terug. Al snel daarna wisselde de wedstrijd weer van leider. Joey Hanssen viel uit, waarna Henry Zumbrink weg kon rijden met daarachter Michel Schaap. Daaraan kwam een einde toen de V6 van Peter Stox een uitstapje langs de baan maakte. Bij het terugkomen op de baan raakte hij de auto van Michel Schaap in de zijkant, waardoor de BRL Light coureur in de rondte ging en zijn tweede plaats verloor aan Gaby Uljee. Lang leek het erop dat Schaap genoegen moest nemen met een derde plaats, maar enkele ronden voor het einde viel Henry Zumbrink uit. De Fanzonely coureur mocht daarom plaats nemen op het op één na hoogste plateau van het podium. Een uitstekend resultaat voor de ervaren debutant in de BRL Light.

Roy Panmans race mocht niet lang duren. Hij kwam na enkele ronden binnen met een elektronisch probleem. Fanzonely’s Jong Talent baalde, maar relativeerde: “Ook dit hoort nou eenmaal bij de autosport”. Femke Terpstra reed een goede race. Ze bleef Carlijn Bergsma en Jochen Habets voor en behaalde een achtste positie. Een knap resultaat dat haar 8 punten voor het klassement opleverde.

Na een drukke periode van drie raceweekends in vier weken is er even een periode van ‘rust’. Het einde van deze maand doet de Benelux Racing League Zandvoort weer aan als supportklasse van de A1 Grand Prix. Fanzonely stelt voor dat evenement 2 VIP arrangementen ter beschikking. Heeft u tijdens de Champ Car GP foto’s gemaakt van een of meerdere Fanzonely BRL Lights? Doe dan mee aan de fotowedstrijd en stuur ze op, klik hier. De winnaar verblijft in de Fanzonely VIP box tijdens de A1GP kwalificaties.

Team Fanzonely wordt ondersteund door:
Fanzonely – Dunlop – HTS-Autotechniek – Koni – 2Produce – BRL Association

 

Meer nieuws...