Menu

Niels Hartvelt verstevigt koppositie

13 augustus 2008

Hartvelt verstevigt koppositie, mixed feelings voor Overdijk

 

Een week voorafgaand aan de RTL GP Masters of Formula 3 reisde het team van Fanzonely nog af naar Zolder voor een geplande testdag. In het raceweekend van de Masters zou de gehele BRL namelijk meteen de kwalificatie induiken zonder een vrije training vooraf. Deze extra testdag werd dan ook gebruikt voor Fanzonely coureurs Niels Hartvelt en Maarten Overdijk om de BRL-Light bolides op scherp te zetten voor opnieuw een belangrijk raceweekend.

Tijdens de GP Masters werden er opnieuw spannende gevechten gevoerd op de baan met zijn grote historische waarde. Niels Hartvelt wist zijn koppositie in het kampioenschap te verstevigen door opnieuw goed te scoren. Maarten Overdijk zal met gemengde gevoelens terugkijken op het raceweekend waarin een kapotte motor roet in het eten gooide.

Pech blijft Overdijk achtervolgen

“Laat het maar regenen” riep Overdijk nog voorafgaande aan het weekend. Hij had immers meer meters op het circuit van Zolder in natte omstandigheden gereden, dan in droge. Zijn wens zou deels in vervulling gaan.

Zaterdagochtend verliep de kwalificatie nog op droog asfalt. De engineers van de Jong Talent auto hadden de BRL-Light perfect afgesteld voor deze omstandigheden. Over de wegligging was Maarten dan ook uitermate tevreden. “Hij reed echt lekker” was dan ook zijn reactie na de kwalificatie. Toch stond er ‘slechts’ een tiende tijd achter zijn naam. Door een klein probleem met de electronica verloor Overdijk kostbare tijd, waardoor hem een goede startpositie werd ontnomen.

De race op zondagochtend verliep in zeer natte omstandigheden. De regen vervulde Maartens wens, maar helaas mocht het niet veel helpen. Slechts vijf ronden wist de coureur uit Waddinxveen af te leggen. Toen weigerde de motor weer dienst en moest alles uit de kast worden getrokken om te de motor vervangen en te analyseren. De engineers wisten wat hen te doen stond. Er werd hard gewerkt om een nieuwe krachtbron te monteren voor de tweede race later op de middag. Helaas bleek het echter niet mogelijk om de Fanzonely bolide aan de start te krijgen wat een vroegtijdig einde betekende voor Overdijk.

Hartvelt verstevigt positie als klassementsleider

Verschillende ‘kwalificatie runs’ en een race distance legde Hartvelt af op de testdag voorafgaande aan de RTL GP Masters of Formula 3 op Zolder. Zonder noemenswaardige problemen werd de test afgewerkt. Een goede voorbereiding voor alweer het vierde raceweekend van het jaar.

Met slechts vier honderdste verschil op Theo Stor eindigde Niels op een derde plaats in de kwalificatie op zaterdag. Jammer, want een tweede plek was haalbaar geweest. Marijn van Kalmthout pakte pole met maarliefst acht tiende voorsprong op de nummers twee en drie. Echter nog vóór de startlichten gedoofd waren kreeg Stor in race 1 de leiding in handen en lag Hartvelt al op een tweede positie. Van Kalmthout had problemen met zijn Light en kwam er niet meer aan te pas in race 1.

Harvelt verloor in de eerste ronde direct een aantal plaatsen en kon voorlopig slechts volgen op gepaste afstand. “Mijn ruiten waren compleet beslagen en ik zag helemaal niets meer” was de reactie van Hartvelt. Na een aantal rondes zag hij ‘het licht’ weer en was Niels ontketend. Als een speer, of beter, als een vis in het water voelde de Fanzonely coureur zich op de baan. In slechts een paar rondes wist de coureur al zijn tegenstanders weer te verschalken met fraaie inhaalacties. Alleen Theo Stor had te lang vrij spel en was niet meer in te halen. Een keurige tweede plaats was het resultaat van de race op zondagochtend.

Uitermate tevreden vertrok Niels van de eerste startrij in de namiddag, toen de zon weer tevoorschijn kwam. Niels wist al snel de leidende positie over te nemen en een mooi resultaat leek in het verschiet. Technische temperatuurproblemen en verschillende tikken van zijn achtervolgers zorgden ervoor dat hij een aantal plaatsen moest toegeven, maar hij wist toch de schade zeer beperkt te houden door een vierde plaats te behalen...

Feit blijft dat Niels Hartvelt tot nu toe de meest constante BRL-Light rijder is en daarmee verdiend aan de leiding van het klassement gaat met, inmiddels, ruime voorsprong op de nummer twee.

De volgende race voor Fanzonely zal wederom plaatsvinden op het circuit in Zolder tijdens de FIA Truck grandprix in het weekend van 13 en 14 september a.s.

Race 1

1. Theo Stor, 12 ronden
2. Niels Hartvelt, op 2.755
3. Frank Gielens, op 12.258
4. René Zwikker, op 13.502
5. Tom Koop, op 13.641

Race 2

1. Theo Stor, 12 ronden
2. Marijn van Kalmthout, op 0.832
3. René Zwikker, op 7.901
4. Niels Hartvelt, op 16.296
5. Eric van den Munckhof, op 16.427

BRL Light klassement

1. Niels Hartvelt 115 punten
2. Eric van den Munckhof 91
3. Dick van der Donk 90
4. Michel Schaap 77
5. Marijn van Kalmthout 77

Team Fanzonely wordt ondersteund door:
Dunlop - HTS Autotechniek Arnhem - ROC Aventus - Koni - Hamer Installatietechniek BV - BRL V6 Association

 

Meer nieuws...