Menu

Dubbel podium, forse straffen en startchaos

16 september 2008

Zolder TGP: dubbel podium, forse straffen en startchaos


De Zolder Truck Grand Prix is voor BRL Light team Fanzonely met gemengde gevoelens afgesloten. Simon Knap betrad na beide races het podium. Niels Hartvelt deed dat in race één ook, maar werd later uit de uitslag geschrapt na een akkefietje op de baan. Maarten Overdijk kwam in de eerste race terecht in de startchaos die voor hem werd veroorzaakt. De tweede race eindigde hij op een negende plaats.

Op zaterdag werd de kwalificatie onder zeer moeilijke omstandigheden verreden. Een natte, maar opdrogende baan maakte het moeilijk voor de coureurs om een snelle ronde zonder fouten neer te zetten. Simon Knap reed dit weekend voor het eerst in de BRL Light op Zolder, maar kwalificeerde zich als tweede. De kersverse Formule Ford kampioen stond lang bovenaan de lijst, maar Marijn van Kalmthout wist net voor het vallen van de vlag nog een snelle ronde eruit te persen. Klassementsleider Niels Hartvelt volgde op P3. Grote verrassing was Maarten Overdijk. Het Fanzonely Jong Talent zette een zeer knappe vijfde tijd op de klokken, na tot de laatste seconden op de vierde plaats te hebben gestaan. In de laatste ronde wist Theo Stor zijn naam boven die van Overdijk te plaatsen.

De eerste BRL race ging op zondagochtend onder de felle zon van start. Direct in de eerste bocht ging het mis. Diverse BRL V6'en en BRL Lights waren betrokken bij de chaos die ontstond, waaronder de Fanzonely coureurs. Simon Knap: "Het was een totale chaos. Ik kreeg een tik van achter en moest diverse gestrande auto's ontwijken. Vervolgens kwam Arno Reijntjens voorbij. Gelukkig kon ik hem net voor de safety car nog inhalen voor de chicane." Na de herstart ontstond een schitterend gevecht met Marijn van Kalmthout dat Knap in zijn voordeel besliste. Fanzonely en KTG Racing bewezen wederom een succesvolle combinatie te zijn. Niels Hartvelt kwam niet ongeschonden uit de startmalheur. Hartvelt: "Ik zat net als Knap op de eerste rij bij de situatie die ontstond. Ik liep lichte schade op en besloot binnen te komen tijdens de safety car situatie om daarna weer aan te sluiten." Daarna volgde een schitterende inhaalrace. Ronde na ronde pakte de Fanzonely coureur plaatsen en eindigde zelfs op het podium achter Knap en Van Kalmthout. Later werd hij, na overleg tussen baancommissarissen, uit de uitslag geschrapt na wederzijds contact met een andere coureur. Voor Maarten Overdijk eindigde race één al in de eerste bocht. Overdijk: "Bij het aankomen in bocht één zag ik dubbel geel. Ik ging in de ankers, omdat ik veel auto's voor me op de baan zag staan en een hoop deelnemers zag glijden. Voor ik het wist kreeg ik een tik van achteren, spinde van de baan en kon de auto daarna niet meer starten."

In race twee kwamen alle BRL bolides wel de eerste bocht door. Marijn van Kalmthout ging Simon Knap voorbij, maar de laatstgenoemde liet zich niet zomaar op afstand zetten. In wederom een spannend gevecht om de hoogste trede van het podium gaven de twee coureurs niks op elkaar toe. In de allerlaatste ronde zette Knap zijn bolide langs de Light van Van Kalmthout, maar er was licht contact. Knap liep een lekke band op en moest naar binnen. Hij passeerde de finishvlag in de pitstraat en even was er onzekerheid over de behaalde positie. Uiteindelijk bleek Knap toch nog derde te zijn geworden. Niels Hartvelt moest achteraan starten, maar rukte snel op. Halverwege de race lag hij al vijfde. Op het rechte stuk had hij zicht op de nummers drie en vier, maar de race duurde te kort om een succesvolle aanval te plaatsen. Hartvelt liet dit weekend wederom zijn snelheid zien, maar zag door zijn diskwalificatie in race één zijn voorsprong in het klassement slinken. Maarten Overdijk kwam na de start al snel binnen. Zijn elektronica werkte niet naar behoren, maar toch kon hij zijn weg vervolgen. Hij reed vervolgens een bekeken race en finishte als negende.

Over drie weken komt de BRL weer in Nederland in actie tijdens de A1GP op Zandvoort. Ook hier komen Simon Knap, Niels Hartvelt en Maarten Overdijk voor Team Fanzonely in actie.

Bekijk de beelden van de startcrash in race 1 >>

 

Team Fanzonely wordt ondersteund door:
Dunlop – HTS Autotechniek Arnhem – ROC Aventus – Hamer Installatietechniek – Koni – BRL Association

 

Meer nieuws...