Menu

Column Frans Verschuur: lang racen of geld verbranden

13 februari 2009

Frans Verschuur in column: "lang racen of snel geld verbranden"

 


Verschuur zet woorden kracht bij 

 

"Als coureur pur sang wil je maar een ding: een leven lang racen. Daarom is het mijns inziens erg onverstandig om, als je geen supertalent bent, in een internationaal formuleveld te stappen." Zo begint de column van Frans Verschuur, succesvol eigenaar van Equipe Verschuur en onlangs als teammanager nog winnaar van de 24 uur van Le Mans in de LMP2-klasse. 

 

Fanzonely, met haar Jong Talent Programma actief in de BRL Light Serie, geeft jonge talenten de kans om zich via de toerwagenklasses omhoog te werken. Teambaas Ruud Hartvelt: "Ik snap wel dat iedere jonge coureur droomt van de Formule 1, maar dat is voor verreweg de meesten van hen simpelweg niet realistisch. De kans om in de toerwagens te slagen is gewoon vele malen hoger. Het is goed dat Frans dit in zijn column aanhaalt."

Formule 1 realistisch?

Realistisch gezien is de kans dat je zelfs met veel talent in de Formule 1 terecht komt bijna nihil. Dat toch veel coureurs proberen om via de internationale formulevelden dit doel te bereiken is niet gek, maar verkort hun loopbaan in de autosport aanzienlijk. Slaag je niet, dan moet je namelijk wel een hele goede sponsor hebben gevonden om de rekening te kunnen blijven betalen. Anders sta je gewoon aan de kant.

Verschuur: "ik had eerder in de toerwagens moeten stappen" 

Verschuur kijkt terug op zijn eigen loopbaan: "Als ik naar mijn carrière terugkijk, had ik veel eerder in de toerwagens moeten stappen. Want nadat ik in ’78 met de Formule Ford ben begonnen, heb ik Formule Ford 2000 en sportscars gedaan. Dat laatste zou ik nu nooit meer doen. Ik had niet het grootste talent. Ik was als formulerijder belabberd en was bij voorbaat kansloos om de Formule 1 te halen. Maar door toch die internationale formulewedstrijden te doen, heb ik een enorm pak geld verbrand. Dat had ik veel beter kunnen besteden."

Niet geschoten...

Voor alle talenten die het toch willen proberen geldt natuurlijk: niet geschoten is altijd mis. Zorg dat je dan in ieder geval hebt nagedacht over de volgende zaken. Is mijn talent van uitzonderlijk niveau? Ben ik in staat om tonnen en later miljoenen euro's bij elkaar te krijgen? Had ik niet al in hogere klassen moeten rijden? Hoelang ga ik door als de resultaten tegenvallen?

Voorbeelden van coureurs die hun sporen verdienen in de toerwagens zijn er genoeg. Verschuur: "Kijk naar Jeroen Bleekemolen, Peter Kox, Mike Hezemans en Tom Coronel.  Deze vier toerwagencoureurs zijn hét voorbeeld dat je het heel lang kunt volhouden in de racerij én er tevens een meer dan goede zakcent aan kunt overhouden!"

Niet geschoten is altijd mis. Maar stel jezelf de vraag: is het doel waar ik op schiet wel realistisch? Het moraal van het verhaal? Speltip 14 van een bekend Nederlands casino: weet waar je kansen liggen. "Maar er is ook een middenweg. Als je wilt rijden in een toerwagen, die rijdt als een formulewagen (zie persbericht >>), dan kun je jezelf altijd bij ons melden", voegt Ruud Hartvelt tot slot toe.
 

Lees de hele column van Frans Verschuur op de website van Equipe Verschuur opent in een nieuw venster >> 

 

Tekst: Stefan van den Boom (PR, Fanzonely)
Citaten: Frans Verschuur (Equipe Verschuur), Ruud Hartvelt (Fanzonely)
 

 

Meer nieuws...