Menu

Chris Maliepaard: “alles of niks, maar gegokt en verloren”

19 oktober 2009

Chris Maliepaard: “alles of niks, maar gegokt en verloren”

Chris Maliepaard was afgelopen weekend de verrassende naam op het traditionele Formule Ford Festival op Brands Hatch. Het 18-jarige racetalent werd afgelopen jaar al tweede op dit officieuze wereldkampioenschap Formule Ford en ging dit keer voor de winst. Dat het niet gemakkelijk zou worden wist Maliepaard ook van tevoren: “het zal in het begin wennen zijn aan de Formule Ford. Ik heb een heel jaar geen Formule Ford gereden, en ben inmiddels gewend aan de BRL Light. Ik zal me dus snel moeten aanpassen en snel moeten leren.” En dat deed hij. Maliepaard gaf opnieuw zijn visitekaartje af door al direct bij de toptijden te zitten.

Eerste heats veelbelovend

Het Formule Ford Festival is opgebouwd uit verschillende heats, waarmee de startvolgorde voor de volgende heat bepaald wordt. In die eerste heats ging het verrassend goed. Maliepaard: “ik zat constant bij de top drie en mijn tijden werden alleen maar beter. Dat ziet er goed uit voor de semi final en final op zondag.”

In de halve finale op zondag ging het echter mis toen Maliepaard een aanval deed voor de tweede positie. “In Druids ging ik buitenom, maar de nummer twee kwam naar buiten en raakte mijn rechter voorwiel. Ik merkte direct dat ik daardoor veel last kreeg van overstuur en kon alleen nog maar verdedigen. Ik moest er direct na de Safety Car één laten gaan, maar kon de rest achter me houden.”

Dood of de gladiolen

Door de Safety Car was de halve finale waarin Maliepaard uitkwam de langzamere heat van de twee, waardoor de vierde plaats een achtste startplaats in de finale betekende. Maar er was nog geen man overboord. Chris Maliepaard: “ik weet dat ik een goede start moet maken en daarna is het de dood of de gladiolen. Ik ga voor alles of niks. Vorig jaar ben ik al tweede geworden, dus het wordt of de winst of niks.”

Met deze alleen maar te prijzen sportmentaliteit ging Maliepaard de finale in die in de avond werd verreden. Maliepaard over de race: “ik had een goede start en pakte er in Druids direct twee buitenom. In de tweede ronde remde ik er voor Paddock Hill Bend nog eentje uit, maar kwam met twee wielen in het gras, miste de apex en ging door het grind. Daardoor viel ik terug naar de achttiende plaats. Ik pushte daarna nog harder en ging er weer één voorbij, maar ging daarna weer door het grind omdat ik simpelweg te veel wilde. Ik ben toen de pits ingereden, omdat ik dacht dat er iets kapot was aan de auto.” Ondanks deze finale van het weekend was Maliepaard blij om voor even weer terug te zijn in Engeland. “Iedereen vond het leuk om me weer te zien. Engeland is een land waar ik me thuis voel. Het was een geweldige week. Komend weekend gaan we met Team Fanzonely weer naar Assen en hopelijk kunnen we daar de titel pakken in de BRL Light. We gaan er met z’n allen voor!”

 

Meer nieuws...